Yazılar

Keskin Sirke Küpüne Zarardır

Günümüz toplumunda psikolojik bozukluklar konusunda ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda. Ancak, fevri çıkışlar ve anlamadan yapılan veryansınlar, çoğumuzun ortak bir sorunu haline geldi. Dinlemek, anlamak ve dokunmak, insanın kalitesini ve zekasını belirleyen unsurlardır. Bu bağlamda, iyi bir dinleyici olmanın önemini kavramalıyız.

İyi Bir Dinleyici Olmalı mı?

Dil, keskin bir neşter gibidir; çıkan her söz ya yaralar ya da şifa olabilir. Az konuşmak, çok dinlemek, az hata yapmak için en kaliteli söz “haklısın” olmalıdır. Az istek, beklentilerin ve hayallerin gerçekçi olmasını sağlar.

Bu da hayal kırıklıklarını minimize eder. Dinlemek, gönül zenginliğidir. İtibar, ilim, bilim, feraset, gönül inceliği ve nezaket, kişiyi dingin ve huzurlu bir şeref seviyesine yükseltir.

Dinlemeden kızmak, bağırıp çağırmak, kavga etmek ve olayları anlamadan yargılamak, kişinin kendine verdiği zarardır. Her duyduğuna inanmak, abartmak, zehir gibi hızla kana karışır ve kalp nefret ve öfke pompalar.

Öfke Sizi Esir Almasın

Önce yaradılanı, Yaratan’dan ötürü sevmeyi bilmeliyiz. Kalbin onaylamadığı sözü dilden çıkarmamalıyız.

Öfke, en güçlü fırtına gibidir; insanı yerle bir eder. “Dilimden çıktı, gönlümde kötülük yok” diyerek fevri çıkışları meşrulaştırmak yanlıştır. Söz gönülden çıkmalı ki lezzeti acı olmasın; dilden çıkarsa ham söz olur.

Gönül ile konuştuğumda dostu kadim eyledim; dil ile konuştuğumda beyhude sohbetler edindim. Hüküm verirken söz ile verilirse sultanı köle eyler, gönül ile söylenirse köleyi sultan eder.

Disiplinli Yaşam Tarzı

Disiplinli bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Sık sık teşekkür edebilmek, “haklısın” sözünü çok kullanmak, vakit ayırmak, hal hatır sormak, mübalağa ederek sevmek, dil ile değil gönül ile konuşmak, herkesi bilgili görmek ve herkesten bir şeyler öğrenmek, alçak ses tonuyla, zarif ve naif olabilmek. Beklentiler az, istikrar fazlaca olmalı.

Çok iyi araba kullanabilirsiniz ama adresi bilmiyorsanız hep yanlış yolda kaybolursunuz. İnsanoğlu tek kelime ile bir yüreği idam edebilir.

Yüreğe Tebessüm Terazinin Ölçüsüdür

Toplu yaşam alanlarında, iş yerinde, ailede ve akrabalar arasında “siz bilirsiniz, haklısınız” en tesirli sözlerdir. Hiçbir şey kaybetmez aksine kazanır ve kazandırır. Saygı ve sevgi, bu iki ana duygu kişiliğin tabelasıdır.

Sağlığa zarar veren, yüreği inciten ve yalnızlaştıran duygu kontrolsüzlüğü, bazen saniyeler içinde hayati tehlikelere yol açar ve geri dönüşü olmayan yaralar bırakır.

Öfke ve Bayrak Meselesi

Konu öfke olunca, bayrak meselesine değinmek istiyorum. Halk olarak büyük bir öfke var. Bazı savaşlar küçük bir kıvılcımla başlar.

Kışkırtmak kolaydır. Türk milleti, nefer bir kişiliğe sahiptir ve bu tüm dünyada bilinen bir gerçektir. Atalarımız, bu ülkeyi soğukkanlılıkla savaşarak kazanmıştır. İç savaşlar, stratejisi sağlam olmayan zihniyetlerde başlar. Bayrak yakılması veya yırtılması gibi eylemler, Türk milletini bölemez ve katiyen cezasız kalmaz.

Stratejik bakış açısı elzemdir. Türk milleti asildir; bölmeye kimsenin gücü yetmez. Keskin sirke küpüne zarar verir. Hiyerarşik basamak ne yapacağını iyi bilir. Yem olmayın, öfkenizin kölesi olmayın. Türk’ün gücü ve varlığı, çoğu ülkeyi korkutmaya yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılar

Yapay Zeka Tehlikesi

Yazılar

Gül ile Dil

Yazılar

Fesleğence Dokunuş